Petjok, smaak van Indische traditie


Ga naar de inhoudsopgave

Over Petjok

'Petjok' is een Creoolse taal die in Nederlands- Indie door Indische Nederlanders ( Indo's) werd gesproken. De grammatica is een vermenging van het Maleis, Javaans, en Sundanees met het Nederlands en andere Europese talen. Het werd vooral laaggewaardeerd en gezien als onbeschaafd en grof. Het was de taal van de straat, maar ook de taal die de Indo's met elkaar verbond.
Het Petjok verhuisde met de migratie van de Indische Nederlanders naar Nederland, waar het nog door enkele Indo's wordt gesproken.

De onderlinge verbondenheid is binnen Indische families altijd duidelijk voelbaar: warmte, gezelligheid en gastvrijheid.

Dit uit zich voor een belangrijk deel in het gezellig met elkaar koken en eten.

'Petjok, smaak van Indische traditie' is een ontmoetingsplek voor iedereen die kennis wil maken met dit stukje Indische cultuur en gastvrijheid.

Mijn naam is Angela Diana en als dochter van een Indische moeder en een Nederlandse vader zit de liefde voor de Indische keuken en gastvrijheid in mijn genen. Als kind zag ik mijn oma en mijn moeder altijd in de weer met potten en pannen.
Kroepoek lag te drogen op een krant. Bij mooi weer buiten in de zon, bij slecht weer binnen op de verwarming.
Bami leerde ik maken tijdens de logeerpartijen bij opa en oma. In bed, in het donker, werden de ingrediŽnten denkbeeldig met elkaar vermengd.

De kennis van authentiek Indisch koken wordt van generatie op generatie overgedragen. Elke familie heeft wel haar eigen specialiteiten die ooit door oma of tante vanuit Nederlands-Indie zijn meegenomen.

Het handgeschreven receptenboekje van mijn oma, dat ik na haar overlijden mocht erven, is mij dan ook zeer dierbaar.

Met 'Petjok' probeer ik om deze gerechten niet verloren te laten gaan en iedereen de gelegenheid te geven om te genieten van deze heerlijke traditionele Indische gerechten.

Over het algemeen wordt aangenomen dat Indisch eten erg pittig is en moeilijk te bereiden.
Tijdens mijn kooklessen en workshops zullen jullie ervaren dat de Indische keuken juist heel toegankelijk is en dat gerechten gemakkelijk zelf te maken zijn.

Bij 'Petjok' leren jullie authentiek Indisch koken in een ongedwongen sfeer. Gezelligheid en plezier in het koken staan voorop.

Ik hoop dat ik jullie binnenkort in mijn studio mag verwelkomen.

Selamat Datang!


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu